Начало

За нас

Проекти

Ресурси

Връзки

Спонсори

Контакти

 
English
 EN
Русский
 RU
   
 
 Меню
 Ден на българския спорт  

05.2010 год.

На снимката отляво на дясно: Зам. министър Иван Ценов, министър Свилен Нейков, председателят на ДАБЧ Райна Манджукова и изп. директор на БСТ Дамян Дамянов.

Министерството на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор ще реализират през май Национална кампания “Аз обичам спорта”. Тя е посветена на 17 май, обявен за Ден на българския спорт с решение на Министерски съвет от 4 август 2006 г. Различното тази година е, че целият май е провъзгласен за месец на българския спорт.

Кампанията, която е социално насочена към учениците, подрастващите, децата, лишени от родителска грижа и хората в неравностойно положение, за пръв път ще се реализира в цялата страна във връзка с ангажимента на правителството за насърчаване и развиване на българския спорт. В националния календар влизат над 120 спортни прояви, които  се организират в партньорство с отделните общини.

Целите и задачите на кампанията са да се покаже спортът като алтернатива на зависимости, дискотеки, агресия, компютърни игри и чат, да се научат децата и техните семейства да спортуват, да се интегрират възпитаниците на домовете за деца, лишени от родителска грижа и хората с увреждания в обществото чрез спорт.

“Кампанията обхваща социални спортове, за да се включат максимално много хора, най-вече ученици, тийнейджъри  и техните семейства, както и деца, лишени от родителска грижа”, каза министър Свилен Нейков при представянето й.

“В тези празнични спортни прояви ще участват и хора с увреждания, които също са представяли страна ни и са неизменна част от българския спорт. Те ще бъдат интегрирани сред останалите състезатели, за да спортуват заедно с тях”, допълни зам.-министър Иван Ценов.

Част от инициативите включват провеждане на часове по физическо възпитание от известни спортисти, съвместни състезания по различни видове спорт с ученици от спортните училища и деца, лишени от родителска грижа, турнири за подрастващи от малцинствата, българчетата в чужбина, децата с увреждания. Част от лицата на кампанията са известните наши спортисти Евгения Раданова, Румяна Нейкова, Тодор Стойков, Георги Младенов, Любо Ганев, Детелин Далаклиев и други. Талисманът на кампанията не случайно носи името Здравко.

Пикът на кампанията “Аз обичам спорта” ще бъде на 16 май в Борисовата градина в София, където ще се проведат състезания по волейбол, баскетбол, футбол, лека атлетика, тенис, бадминтон, тенис на маса, стрелба с лък, петанк. Ще бъдат направени демонстрации на отделни видове спорт и ще бъдат наградени именити наши спортисти – юбиляри.

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов изрази удовлетворението си, че с оказаната финансова подкрепа БСТ е част от тази мащабна инициатива.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова благодари на министър Нейков за помощта и доброто взаимодействие с МФВС при организирането на предстоящата Спартакиада за български младежи, живеещи в чужбина, която ще проведе в Каварна от 5 до 9 май.

По информация от МФВС


ОБРЪЩЕНИЕ НА ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА ПО ПОВОД 17 МАЙ
Весела ЛечеваСкъпи спортисти, треньори, преподаватели и съмишленици,

За първи път (2007год.) в дългата и богата с традиции национална спортна история ще отбележим Деня на българския спорт.

През далечната 1894 година у нас пристигат 10 швейцарски учители по гимнастика, които поставят началото на организираното физическо възпитание и спорта в България.

Тяхното дело обхваща всички области на физическата култура, но основните им приноси са разработването на модерна за времето си програма за българските училища и развитието на почти всички класически спортове у нас.

Благодарение на тези учители България става една от 14-те страни участнички в първите съвременни олимпийски игри в Атина – повод за гордост на всички нас.

Спортът не е само професия. Спортът е справедливост, чест, радост, прогрес, мир.

Спортистът никога не побеждава само с тялото си. Неговото постижение е преди всичко триумф на духа. На човешкия избор за самоусъвършенстване, на смелостта да влезеш в битка и на твърдостта да не се отказваш.

Спортът е път. Преди фанфарите на победата е ежедневието, наситено с много труд, постоянство и лишения.

Спортистът никога не побеждава сам. Зад успеха му са треньори, специалисти и учители.

През годините българските спортисти извоюваха стотици медали от спортните форуми на планетата. Големите шампиони са част от достойнството на всяка нация и неин дълг е да ги помни.

Спортът има и друго призвание – да ни учи освен да побеждаваме, и да губим с достойнство, да потискаме агресията си, да дисциплинираме волята си, да бъдем по-толерантни. Дали ще избере грацията на гимнастиката, силата на борбата и бокса или шеметното спускане по склоновете на планините, човек вече е отхвърлил пречките пред щастието си – леността и песимизма.

Впрочем, онзи, който се занимава със спорт, е винаги победител – със или без медали. Наша задача е да направим спорта привлекателен за децата ни, но не само като път към победата, а като съзидателен начин на живот, който предпазва от саморазрушението, бездействието, наркотиците, негативизма и агресията.

Нашата голяма кауза е здравето на децата ни и на обществото. Затова сме отговорни всички – държавата, общината, бизнесът, училището, родителите. Вложените усилия, средства и време няма да бъдат напразни, защото ще ги видим в очите на децата ни, когато побеждават – и в живота, и в спорта.

Благодаря на всички за вашия професионализъм, за вашата всеотдайност и за вашата любов към българския спорт. Честит празник!

                                                                                                   17 май, 2007

Ден на българския спорт - 17 май, 2008


По информация от ДАМС

 Реклама
 Благотворителност  
Предприета е кампания за набиране на средства за лечението на Мануела Горсова, която е в кома след предизвиканата от Максим Стависки катастрофа край Ропотамо на 5 август миналата година.
Желаещите да помогнат вече могат да изпращат SMS на кратък номер 1572 за мобилните оператори „Мобилтел” и „Глобул” и да дарят 1,20 лв. (с ДДС). Освен на телефон 1572 средства за лечението на 18-годишната Мануела Горсова могат да се превеждат и на 2 сметки на името на Мануела Красимирова Горсова, открити в Пиреос Банк, клон Витоша. Сметките са: BG 71PIRB80504601716534 – BGN и BG 12PIRB80504601716529 – EU.
повече: тук

Beijing 2008

Vancouver 2010

London 2012

Sochi 2014

International olympic committee

International Paralympic Committee

     apesdar-bg.blog.com

 

My statusSkype:
stefan.kinov

АФВСТАР  '2009®All rights reserved                              Асоциация за физическо възпитание, спорт, танци и рекреация